Platforma noua.info a împlinit un an weekend-ul trecut. Am tăiat moțul la București, împreună cu echipa și, așa cum la un an îi pui copilului lucruri pe tavă ca să își aleagă meseria, noi am încercat să prevedem cum va arăta viitorul proiectului.
Înainte să fiu parte din echipa noua, am fost și eu cititor. În toamnă anul trecut, când mă puneam la somn, îmi apărea în minte o pădure care arde. Știrile mă speriau, așa că le evitam. Colegii îmi spuneau că degeaba colectez selectiv, că gunoiul se ia oricum la grămadă. Am dat prin decembrie de articolul „De ce avem nevoie de comunități?” al Ștefaniei Gârțu, unde psihoterapeuta Alexandra Brânzac a spus:
[...] dacă e vorba despre o problemă colectivă [criza climatică], e clar că e nevoie și de o soluție colectivă. Aici intervin comunitățile pe care le văd ca pe niște spații sigure în care putem să fim văzuți și acceptați cu aceste emoții și gânduri și putem să le aducem în siguranță la suprafață.
M-am gândit: „Woow, dacă noua ar fi comunitatea mea?
Le-am trimis o idee de articol, iar Sabina Baciu, redactor-șef la acea vreme, a acceptat-o. Apoi m-am alăturat newsletter-ului, unde scria Marian. Și m-am liniștit. Pentru că de atunci vorbesc adesea cu colegii din echipă despre ce ne îngrijorează, ne bucură sau ne surprinde la mediul înconjurător. Mă ajută să înțeleg problemele climatice și îmi pot spune emoțiile despre asta, ceea ce mă face să mă simt mai puțin singură.
Iar asta ne dorim să creăm alături de voi, cititorii noștri. Vrem să vedem ce vă apasă când vine vorba de criza climatică și să generăm o conversație pe acel subiect. Poate e îngrijorarea că lumea nu va mai fi un loc sigur de crescut un copil. Sau poate e conflictul între a-ți cumpăra haine noi și dorința de a te opune industriei fast-fashion. Apropo, despre subiectul ăsta ai la final o recomandare.
După un an de noua, vrem să stăm de vorbă cu voi. Să aflăm ce vă preocupă, ce vă face curioși când auziți justiție climatică, sustenabilitate sau nevoia de conectare. Putem începe de la acest newsletter, așa că lăsăm spațiu să ne adresați o întrebare. Suntem mereu deschiși și să vă răspundem mesajelor la adresa salut@noua.info.
🔥Get to know noua – răspunsuri de la Sabina Baciu și Diana Chițu, cele care au început proiectul.
Cum a apărut noua?
Eu eram în concediu de maternitate și am observat că există foarte multe resurse despre cum să vorbești cu copilul tău despre sexualitate, religiozitate, dar n-am găsit nimic despre criza climatică. Și m-am gândit că apar acești copii care încep să se uite către noi cu tot felul de întrebări și ce mișto e să fii tu cel care poți răspunde la ele. Îmi imaginam că va fi o chestie cu multe resurse educaționale, cu joculețe, filmulețe. Așa mă gândeam că un părinte, când copilul lui îl întreabă de ce e murdar râul din orașul lor, o să caute pe noua și o să găsească informații. Apoi Diana a venit cu ideea de platformă editorială și de atunci mi se pare că proiectul a luat o altă formă, spune Sabina.
De ce se numește noua.info?
Când am început proiectul aveam o idee despre ce ne dorim să facem, însă nu aveam haine în care să-l îmbrăcăm. Știam că se va adresa noii generații de părinți cu copii, noii generații de copii, copiii viitorului, afectați de actualele schimbări climatice și dornici să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor, dar nu știam cum să-i spunem pe nume.
Ne-am uitat mai atent la cuvintele care au compus ideea de proiect și, din toate propunerile zise, cel mai des rostit a fost „noua”. Și ne-a fost destul de clar că asta vrem să avem, să creștem, o nouă generație de copii, o nouă generație de părinți care experimentează o nouă formă de educație, o nouă sursă de informații, o nouă posibilitate de consum, o nouă modalitate de a face lucrurile, împărtășește Diana cu noi.
👑BONUS: Până acum, avem 25 de articole scrise de opt jurnaliști. Sunt articole documentate timp de mai multe luni și eseuri personale. Însă, articolul cel mai popular este „10 activități de făcut cu copiii în Săptămâna Verde”. Diana l-a scris într-o seară, după ce a vorbit cu un director de școală, care i-ar fi semnalat această nevoi.😊
🛍️În altă ordine de idei,
Săptămâna aceasta este și Black Friday, o zi neagră pentru impactul pe care-l are asupra mediului și asupra lucrătorilor, în grevă de câteva luni împotriva gigantului Amazon, spre exemplu — mai degrabă decât pentru reducerile de mare amploare.
Nevoia de a cumpăra în masă nu este una înnăscută, ci dobândită ca efect al tacticilor de manipulare a consumatorilor pe care companiile le folosesc. Cele ușor de recunoscut sunt publicitatea agresivă în spațiul public sau personalizată în online și scăderile majore de prețuri. Economia comportamentală este știința ce studiază factorii psihologici care influențează opțiunile de cumpărare, iar companiile le maximizează pe toate pentru a-și crește profitul. A-i zice că ăsta e rolul unei companii – să facă profit –, dar de cele mai multe ori vine la pachet cu o presiune uriașă asupra planetei. O analiză a organizației Transport & Environment estima înainte de săptămâna Black Friday de anul trecut că:
1,2 milioane de tone de CO2 vor fi eliberate în aer de camioanele care transportă pachetele noastre către depozite și magazine din Europa. Asta înseamnă aproape 600.000 de tone în plus, sau cu 94% mai mult decât într-o săptămână obișnuită. [...] Poluarea suplimentară într-o săptămână este echivalentă cu emisiile anuale ale tuturor camioanelor din Bulgaria sau cu aproximativ 3.500 de zboruri dus-întors de la Paris la New York.
Sunt și tactici mai puțin vizibile, precum planned obsolescence – o politică de planificare a vieții produselor prin care se scade durata lor de rezistență. Ceea ce contribuie de altfel la nevoia de cumpărare este dificultatea cu care consumatorii își pot repara bunurile – ia exemplul iPhone-ului, unde e mai rentabil să-ți cumperi unul nou decât să-i înlocuiești bateria sau ecranul. Desigur, joacă un rol și noile modele pe care compania Apple le lansează în fiecare an, tot mai mari și mai sofisticate, care cresc apetitul de actualizare a gadgetului.
La presiunile societății civile care militează pentru dreptul la reparație (right to repair), Comisia Europeană a adoptat în martie anul acesta o propunere care să sprijine repararea bunurilor în detrimentul înlocuirii lor. Un element important în această legislație este obligația producătorului de a repara bunurile vândute în afara garanției legale, gratis sau contra cost. Momentan, legea vizează produsele electrocasnice (mașini de spălat, aspiratoare etc.), dar în următorii ani telefoanele și tabletele vor fi printre primele care vor intra pe listă. De ce este important? Comisia Europeană estimează că:
Eliminarea prematură a bunurilor de consum viabile generează 261 de milioane de tone de emisii echivalente cu CO2, utilizează 30 de milioane de tone de resurse și generează 35 de milioane de tone de deșeuri în UE în fiecare an. În același timp, consumatorii care optează pentru înlocuire în locul reparațiilor pierd aproximativ 12 miliarde de euro pe an.
Propunerea Comisiei trebuie votată de Parlament și apoi de Consiliul UE. Ea a trecut de comisia care se ocupă de piața internă a UE din Parlamentul European, iar astăzi va fi votată în plen. Dacă trece, mai rămân doar negocierile cu miniștrii Statelor Membre, care își vor spune cuvântul la final de lună.
✍️Cere-le și tu reprezentanților să voteze pentru dreptul tău de a-ți repara bunurile cumpărate la prețuri accesibile și fără complicații.
📰Citește mai multe despre Buy Nothing Day, mișcarea de protest anti-Black Friday care din 1992 invită consumatorii să evalueze „problema supraconsumului”.
🎥Extra:
Dacă te tentează reducerile de la industria fast fashion, gândește-te de două ori înainte să cumperi ceva. Venetia La Manna, o activistă în domeniu, are o serie intitutală „Rețetă pentru Dezastru” unde în timp ce gătește îți arată de ce multe dintre companiile mari sunt mai puțin sustenabile și etice decât se promovează a fi. Vezi aici exemplul salatei satsuma featuring Puma.
Și acum probabil te întrebi— bun, și ce fac acum dacă am totuși nevoie de haine? Uite câteva principii pe care le poți urma oricând, iar în caz de nevoie, poți apela la târguri, aplicații, pagini de instagram care vând haine, magazine second-hand etc.
Până data viitoare,
Patricia, Marian, & echipa noua