De mică am iubit pădurea. Deși bunicii mei locuiau la etajul patru al unui bloc comunist din Sibiu, mergeam în fiecare zi în Muzeul ASTRA – cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Bunicul meu obișnuia să spună: „Eu la muzeu te-am crescut”. Și chiar asta simt – până acolo am luat prima dată autobuzul, acolo am învățat să merg pe role, acolo am mâncat, am râs, am citit.
Muzeul ASTRA se află în rezervația naturală „Dumbrava Sibiului”, una dintre multele zone naturale fabuloase din țară. Când îmi iau răgaz să mă întorc, simt recunoștință. Privesc lacul, acum înghețat, adulmec aerul tare de iarnă și mulțumesc locului că m-a primit de atâtea ori.
An de an, 1 decembrie e un cumul de uniforme militare, povești emoționante ale românilor și odihna unei zi libere. Dar, dacă tragem linie și ne uităm la ce e mai valoros în țară, ce vom trece?
Pentru mine, 1 decembrie e un moment în care sunt recunoscătoare naturii din România. Că pot să-i bat cărările, să admir biodiversitatea din Delta Dunării sau pădurile virgine din Munții Carpați. Așa că te las cu un mic ghid de recunoștință la care poți apela atunci când îți dorești să te apropii puțin de această țară sau, dimpotrivă, te bate gândul să pleci.
🌀Urmărește.
Cele trei episoade din seria România Sălbatică, care încep cu vocea jurnalistei Melania Medeleanu spunând: „Bogăția acestui loc e natura însăși”. Este cel mai mare proiect dedicat naturii din țara noastră și îmbină un album de fotografie cu filmul documentar.
🌀Joacă-te.
Aplicația România Sălbatică, unde poți învăța despre natura din România printr-un quiz interactiv. Mie îmi place cel mai mult să ghicesc cântecul păsărelelor.
🌀Admiră.
Uite aici lista muzeelor cu acces gratuit de 1 decembrie. Îți recomand Muzeul Satului ASTRA din Sibiu, Muzeul Național Peleș din Sinaia și Muzeul Național Bran.
🌀Descoperă.
Traseul turistic de lungă distanță „Via Transilvanica”. Acesta are 1.400 de kilometri, trece prin zece județe de la Putna la Drobeta Turnu Severin. 900 de kilometri din acest traseu sunt disponibili în imagini Google Street View. Mai multe despre cum îți alegi traseul am scris în această ediție. Uite ce ne spunea Iulia Mureșan, membră a Asociației Tășuleasa Social, care a înființat traseul:
Să umbli pe jos prin România e o lecție de toleranță și iubire. Mergi așa, dintr-un sat în altul, și vezi cum se schimbă casele, cultura, oamenii. Dar găsești bunătate și lucruri mișto peste tot. Asta chiar te poate face să iubești țara.
✨Vești care ne bucură:
🎉România reformulează legea națională a poluării, după patru ani de la acțiunea în justiție a două ONG-urile de mediu la Comisia Europeană. Noua lege privind emisiile industriale crește amenzile de mai mult de zece ori față de nivelul anterior. În plus, face posibile sancțiunile penale pentru centralele fără autorizație și închiderea centralelor care funcționează ilegal.
Greenpeace România și ClientEarth au depus în 2019 o plângere oficială la Comisia Europeană împotriva legii care prevedea amenzi foarte mici pentru centralele pe cărbune, dintre care aproape jumătate funcționau fără autorizație. Legea încălca normele impuse de Uniunea Europeană privind poluarea instalațiilor agroindustriale mari (cum sunt centralele de cărbune) prin Directiva privind emisiile industriale, iar Comisia Europeană a sancționat România pentru neîndeplinirea obligațiilor.
♻️De ieri, România a intrat în Hora Reciclării – adică vei plăti o garanție de 50 de bani pentru ambalajele de sticlă, din plastic sau aluminiu de 0,1-3 litri. Atunci când vei duce recipientele la centrele de colectare, vei primi cei 50 de bani înapoi sub formă de voucher de cumpărături, numerar sau transfer bancar. Toate magazinele sunt obligate să primească sticlele și ambalajele reciclabile, astfel că le poți duce la orice magazin, indiferent de unde le-ai cumpărat. Ai grijă ca acestea să aibă eticheta intactă, pe care va apărea un logo specific și codul de bare unic. În plus, ambalajele trebuie să fie goale, să nu fie strivite sau murdare.
Sistemul de Garanție Returnare (SGR) este cel mai mare proiect de colectare de deșeuri din România, implementat de ReturRo. Prin el, Ministerul Mediului își propune să atingă o rată de 95% de reciclare a ambalajelor de băuturi la nivel național. În prezent, România reciclează în teorie 40% dintre ambalajele care ar putea fi recuperate. Până în 2025, ar trebui să ajungă la 70%, pentru a respecta rata impusă de Uniunea Europeană.
Totuși, ministrul mediului, Mircea Fechet, a spus pentru Euronews că: „SGR nu își propune să rezolve problemele României la capitolul managementul deșeurilor”. La momentul actual, România reciclează în teorie 11% din deșeurile municipale, departe de procentul de 55% propus de Uniunea Europeană până în 2025.
🔥Extra:
♻️O analiză critică realizată de Recorder arată că nu știm, de fapt, ce procent de deșeuri se reciclează în România.
♻️Economia circulară nu e despre reciclare, ci despre schimbarea modelului economic liniar actual într-unul ciclic. Uite un video care îți explică mai multe despre ce înseamnă cu adevărat economie circulară.
♻️Dacă vrei să afli mai multe despre managementul deșeurilor, uite o discuție mai amplă între doi cercetători.
Până data viitoare,
Patricia și echipa noua
P.S.: Dacă te întrebi de ce lipsește Marian, iată-l în Dubai la Summitul mondial pentru acțiuni climatice COP28. Stai pe aproape, urmează să ne povestească ce s-a întâmplat acolo.